Dieta wątrobowa – na wątrobę i trzustkę

Chora wątroba stanowi poważny problem i wymaga nie tylko leczenia, ale także przestrzegania konkretnej diety. Odpowiednio przyrządzane i komponowane posiłki dają szansę na całkowitą, szybką regenerację Twojej wątroby. Dieta wątrobowa przeznaczona jest głównie dla osób zmagających się z problemami dotyczącymi wątroby i trzustki. Nazywana jest także dietą niskotłuszczową z ograniczeniem błonnika.

Główne założenia diety wątrobowej:

  • należy spożywać 5 mniejszych posiłków w ciągu dnia, zamiast 3 dużych,
  • posiłki powinny być spożywane codziennie, mniej więcej w tych samych porach,
  • kolację powinno się jeść nie później niż dwie godziny przed snem,
  • trzeba przyjmować co najmniej 2,5 litra płynów w ciągu dnia,
  • dieta powinna być bogata w witaminy C i E,
  • nie wolno jeść smażonych potraw,
  • żywności należy przygotowywać na parze, przez duszenie lub pieczenie w foli,
  • trzeba ograniczać tłuste potrawy, a kalorie uzupełniać przez spożywanie większej ilości węglowodanów,
  • zawartość podstawowych składników w całodziennej diecie powinna wynosić mniej więcej: 65-90 g białka, 40-50 g tłuszczu i 345 g węglowodanów.

Działanie diety wątrobowej opiera się na dostarczaniu do organizmu odpowiednich składników odżywczych, wspomagających oczyszczanie wątroby z toksyn. Przez kilka pierwszych dni trwania diety powinno się pić duże ilości wody i jeść wyłącznie świeże owoce i warzywa niepoddane obróbce termicznej. Spowolni to trawienie, a podczas tego procesu wątroba będzie miała czas na usuwanie toksyn.

W dalszym etapie możesz zwiększyć ilość spożywanej żywności, jednak zakazane są produkty takie jak: czerwone mięso, słodziki, alkohol, słone jedzenie, słodkie napoje, smażona i przetworzona żywność, kofeina, placki ziemniaczane, świeże pieczywo, sałatki z majonezem, jajecznica na słoninie, frytki, ziemniaki pieczone i smażone, przyprawy takie jak: papryka, maggi, musztarda i pieprz, kasza gryczana i jaglana, tłuste sery, tłuste mięsa, panierki, gęste sosy, podroby wywary z mięsa i kości, słodycze i czekolada.

Co można jeść w diecie wątrobowej?

Podczas trwania diety zapotrzebowanie na białko powinno być pokrywane głównie z produktów takich jak: białka jaj, chudy twaróg, odtłuszczone mleko, chude mięso oraz drób, soja, soczewica, migdały i pestki dyni. Z warzyw warto wybierać szczególnie te, które zawierają duże ilości przeciwutleniaczy, kwasu foliowego i witaminy C, w szczególności są to: sałata, brokuły, buraki i marchew. Więcej na ten temat znajdziesz w tabeli dozwolonych i niedozwolonych produktów.

Codzienne jedzenie warzyw i owoców dostarcza Twojemu organizmowi niezbędne witaminy i enzymy, bez potrzeby angażowania wątroby w trawienie. Dwa razy w tygodniu warto wprowadzać do jadłospisu chude ryby, jako niskotłuszczowe źródła białka.

Jak naturalnie oczyścić organizm z toksyn i pomóc swojej wątrobie? »



Kategoria: Dieta / 2 komentarze


2 komentarze na temat “Dieta wątrobowa – na wątrobę i trzustkę”

  1. Skuteczne diety dnia wrz 4, 2012 | Odpowiedz

    2,5 litra wody dziennie to sporo, ale szybko idzie się przyzwyczaić. Trzeba tylko wyrobić nawyk w sobie.

  2. gladia dnia sie 24, 2014 | Odpowiedz

    raz pisza, ze buraki mozna jesc, raz ze nie mozna, w wypisie ze szpitala dostalam diete watrobowa, gdzie buraki sa na liscie potraw zakazanych.

Prześlij Komentarz