Wirusowe zapalenie wątroby typu A (WZW A)

Wirusowe zapalenie wątroby typu A (WZW A) potocznie nazywane chorobą brudnych rąk, jest jedną z najczęściej diagnozowanych chorób zakaźnych na świecie. Zarówno liczba zachorowań na WZW A, jak i stan odporności ludności jest zależny od warunków higienicznych panujących na danym obszarze. Mimo iż w naszym kraju choroba ta występuje znacznie częściej niż w innych, lepiej rozwiniętych krajach, to ilość zachorowań z upływem lat systematycznie spada.

Jednokrotne przechorowanie WZW A pozostawia odporność na całe życie. Niemowlęta i noworodki, których matki chorowały na wirusowe zapalenie wątroby typu A przed porodem posiadają bierną odporność na tą chorobę przez pierwszy rok życia.

Przyczyny wirusowego zapalenia wątroby typu A

Wirusowe zapalenie wątroby typu A powodowane jest przez wirusa typu A (HAV). Choroba przenoszona jest najczęściej drogą pokarmową, przez zanieczyszczoną wirusem żywność oraz wodę. Zdarza się, że do przeniesienia wirusa dochodzi za pomocą niesterylnych narzędzi medycznych, przez zakażoną krew oraz kontakt płciowy z osobą chorą, jednak są to pojedyncze przypadki.

Po dostaniu się do ustroju wirus namnaża się w hepatocytach – komórkach wątroby. Następnie jest uwalniany do kanalików żółciowych i transportowany do jelit. HAV wydalany jest następnie z kałem osób zarażonych już 2-3 tygodnie przed pojawieniem się objawów oraz około 8 dni po ich wystąpieniu.

Objawy WZW typu A

Okres wylęgania wirusowego zapalenia wątroby typu A wynosi od 15 do 49 dni, po tym czasie pojawiają się zazwyczaj pierwsze objawy kliniczne, takie jak:

  • bóle brzucha,
  • utrata apetytu, wymioty i nudności,
  • biegunka,
  • gorączka,
  • przelotne zmiany wysypkowe,
  • ciemnienie moczu i odbarwienie stolca,
  • żółtaczka na białkówce oka, a następnie na skórze,
  • powiększona wątroba oraz rzadko śledziona,
  • swędzenie skóry.

Leczenie wirusowego zapalenia wątroby typu A

W większości przypadków wirusowe zapalenie wątroby typu A nie wymaga zastosowania konkretnego leczenia. Zaleca się wówczas odpoczynek zarówno fizyczny jak i psychiczny. W trakcie leczenia ważna jest także lekkostrawna, bogata w białko i uboga w tłuszcze dieta. Powinna być ona stosowana przez około 2 miesiące od zachorowania. Powrót do normalnego żywienia jest możliwy po pozytywnym przejściu odpowiednich badań.

Profilaktyka

Pamiętaj, że ryzyko zachorowania na WZW A możesz zmniejszyć stosując się do następujących zaleceń:

  • przed jedzeniem zawsze myj ręce,
  • pij wyłącznie przegotowaną wodę oraz mleko,
  • starannie myj warzywa i owoce przed spożyciem,
  • przestrzegaj podstawowych zasad higieny osobistej,
  • unikaj spożywania żywności w miejscach podejrzanych, w których żywność mogłaby być nieprawidłowo przygotowywana i przechowywana.

Możesz również zaszczepić się przeciwko żółtaczce pokarmowej. Szczepienie takie jest szczególnie polecane pacjentom cierpiącym na przewlekłe schorzenia wątroby, osobom pracującym przy dystrybucji i przygotowywaniu żywności, pracownikom służby zdrowia i służb miejskich, pracownikom epidemiologicznym oraz dzieciom.


Kategoria: Choroby | Dodaj komentarz

Prześlij Komentarz